Waar de Verenigde Staten landen als Luxemburg en Zwitserland onder druk zetten om hun bankgeheim op te geven, hoeven banken in de Amerikaanse staat South Dakota de namen van hun klanten niet prijs te geven. Ze trekken steeds meer trustkantoren en off shore-vennootschappen.
Zwitserland stond decennialang bekend om het bankgeheim. De afgelopen jaren werd daar echter flink op ingebeukt, en langzaam maar zeker binden de Zwitsers in: het bankgeheim verdwijnt, en de Zwitsers gaan gegevens delen over buitenlanders die hun spaargeld in het Alpenland hebben gestald.
Uitgerekend de Verenigde Staten, die jarenlang druk uitoefenden op de Zwitsers, profiteren daar nu volop van. De Amerikanen hekelden openlijk landen als Zwitserland, waar rijke Amerikanen hun geld neerzetten om Amerikaanse belastingen te ontwijken. Maar inmiddels zijn de Verenigde Staten een belastingparadijs van formaat.
De Verenigde Staten hebben een lange geschiedenis met het aantrekken van buitenlands geld. De afgelopen eeuw werden rijke buitenlanders gelokt om hun geld in de VS te stallen met lage belastingen en geheimhouding.
Landen als Zwitserland en Luxemburg gingen de afgelopen jaren akkoord met internationale reguleringen die een flinke beperking betekenden van het bankgeheim. Maar de Verenigde Staten voerden zo hun eigen regelgeving in, waarin de voordeeltjes voor trusts werden ontzien, zo schrijft de Financial Times.
Amerikaanse trustkantoren zetten daar dan ook flink op in en sommige staten buiten dat voordeel optimaal uit. Bijvoorbeeld: South Dakota. "Op de meeste plaatsen is de wetgeving veel minder aantrekkelijk geworden voor wie belang hecht aan geheimhouding. Daarom kan de Verenigde Staten vanwege de stabiliteit en de moderne regelgeving een aantrekkelijk alternatief zijn", zo staat op de site van South Dakota Trust Company te lezen.
Het nieuwe Zwitserland
Het gestalde vermogen in South Dakota, een van de staten die ook prominent in de Panama Papers voorkomt, groeide de afgelopen jaren dan ook aanzienlijk. In 2006 werd er nog 32,8 miljard dollar door trusts in South Dakota beheerd, in 2014 is dat gegroeid tot 226 miljard dollar, blijkt uit cijfers van de staat. Het aantal trusts is tussen 2006 en 2016 gestegen van 20 tot 86.
Maar ook andere Amerikaanse staten, zoals Nevada, Delaware en Alaska, zijn populair bij rijke spaarders: de Boston Consulting Group schat dat er in heel Verenigde Staten zo'n 800 miljard dollar aan offshore vermogen is gestald. Fors minder dan de 2,7 biljoen dollar van Zwitserland, maar het bedrag groeit jaarlijks met zo'n zes procent. Alleen Hong Kong en Singapore groeien harder.
"Amerika is het nieuwe Zwitserland", stelt David Wilson van Schellenberg Wittmer, een Zwitsers advocatenkantoor, in FT. "We zagen dit al een tijdje aankomen."
Sommigen denken zelfs dat de Amerikaanse offshore-industrie nog veel groter is dan tot nu toe wordt ingeschat. "Ik denk dat de Verenigde Staten nu al het grootste offshore centrum ter wereld is", stelt Bruce Zagaris, een advocaat van Berliner, Corcoran & Rowe in Washington. "Het heeft goede zaken gedaan door de concurrentie van Zwitserse banken uit te schakelen."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl